29. 4. 2024   |   svátek má Robert
 

Krůtí stehno na divoko

Název Množství a jednotka
horní krůtí stehno 1 kg
velká mrkev 1 ks
velká cibule 1 ks
celer řapíkatý 2 řapíky
česnek 4 stroužky
Zobrazit všechny ingredience

Příloha

Název Množství a jednotka
rýže
oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 02 h.
Mamut :-)


Vypadá to sice složitě, ale složité to vůbec není a tento recept měl u všech nečekaný úspěch :-). Důležité je, aby maso bylo upečeno úplně doměkka.



Postup
Větší krůtí horní stehno i s kůží omyjeme, prošpikujeme proužky slaniny (nožem na několika místech propíchneme kapsu, do které vmáčkneme proužek slaniny), ze všech stran osolíme, dáme do pekáčku, podlijeme 150 ml vroucí vody a dáme do vyhřáté trouby péct na 180 - 190°. Očistíme si zeleninu, mrkev nakrájíme na kolečka, cibuli na špalíky, řapíkatý celer na větší kousky. Dva stroužky česneku jsem nakrájela na plátky, dva jsem nechala vcelku. Na pánvi rozehřejeme máslo a špek nakrájený na drobné kostičky, necháme zesklovatět a na tento základ vhodíme všechnu nakrájenou i nenakrájenou zeleninu. Osolíme (asi 1/2 lžičky), orestujeme, pak přidáme cukr a necháme jej trošku zkaramelizovat. Zalijeme cca 100 ml červeného vína (použila jsem Lambrusco), zamícháme a odstavíme. Maso po asi půlhodince pečení vytáhneme z trouby, zasypeme jej 2 lžičkami tymiánu, přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list a rozdrcené jalovčinky, k masu vlijeme zeleninovou směs s vínem z pánve, přikryjeme a pečeme za občasného podlití vypečenou šťávou doměkka - hodinu a půl až dvě hodiny, podle velikosti stehna. Měkké maso vyjmeme, vytáhneme pokud možno kuličky koření, pekáček dáme na sporák a šťávu zahustíme záklechtkou z půl hrníčku vody a zarovnané lžíce hladké mouky. Povaříme 5 minut. Maso nakrájíme na plátky, přelijeme zeleninovou omáčkou a podáváme s rýží, kuskusem, brambory nebo třeba s polentou.

Tip:
Zahuštění moukou není nutné :-).


Další fotografie
 


RECEPTY

Pečené uzené koleno

Postup: Uzené koleno uvaříme doměkka v mírně osolené vodě - nejlépe den předem kvůli... zobrazit recept

RECEPTY

Václavky ve sladkokyselém nálevu

Postup: Houby (václavky, lišky apod.) předvaříme v osolené vodě. Na 1 litr vody dáme 2... zobrazit recept

RECEPTY

Koláčky bez kynutí

Postup: Z vlažného mléka, droždí a lžíce cukru připravíme kvásek, necháme vzejít. Než... zobrazit recept

RECEPTY

Bramboračka od babičky

Postup: Sušené houby namočíme do půl litru vody alespoň na dvě hodinky. Na másle... zobrazit recept

RECEPTY

Brokolicovo-česneková polévka

Postup: Na másle lehce opražíme dorůžova krupičku, zalijeme vývarem, přidáme očištěnou... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Med

Už staří Egypťané si cenili med pro své blahodárné účinky. V tzv. Smithově... zobrazit článek

PENZIONY

Penzion Šelenburk

Penzion je postavený v roce 1996 na místě bývalé hájenky v Krnově, městě na...