17. 6. 2025   |   svátek má Adolf
 

Krůtí stehno na divoko

Název Množství a jednotka
horní krůtí stehno 1 kg
velká mrkev 1 ks
velká cibule 1 ks
celer řapíkatý 2 řapíky
česnek 4 stroužky
Zobrazit všechny ingredience

Příloha

Název Množství a jednotka
rýže
oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 02 h.
Mamut :-)


Vypadá to sice složitě, ale složité to vůbec není a tento recept měl u všech nečekaný úspěch :-). Důležité je, aby maso bylo upečeno úplně doměkka.



Postup
Větší krůtí horní stehno i s kůží omyjeme, prošpikujeme proužky slaniny (nožem na několika místech propíchneme kapsu, do které vmáčkneme proužek slaniny), ze všech stran osolíme, dáme do pekáčku, podlijeme 150 ml vroucí vody a dáme do vyhřáté trouby péct na 180 - 190°. Očistíme si zeleninu, mrkev nakrájíme na kolečka, cibuli na špalíky, řapíkatý celer na větší kousky. Dva stroužky česneku jsem nakrájela na plátky, dva jsem nechala vcelku. Na pánvi rozehřejeme máslo a špek nakrájený na drobné kostičky, necháme zesklovatět a na tento základ vhodíme všechnu nakrájenou i nenakrájenou zeleninu. Osolíme (asi 1/2 lžičky), orestujeme, pak přidáme cukr a necháme jej trošku zkaramelizovat. Zalijeme cca 100 ml červeného vína (použila jsem Lambrusco), zamícháme a odstavíme. Maso po asi půlhodince pečení vytáhneme z trouby, zasypeme jej 2 lžičkami tymiánu, přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list a rozdrcené jalovčinky, k masu vlijeme zeleninovou směs s vínem z pánve, přikryjeme a pečeme za občasného podlití vypečenou šťávou doměkka - hodinu a půl až dvě hodiny, podle velikosti stehna. Měkké maso vyjmeme, vytáhneme pokud možno kuličky koření, pekáček dáme na sporák a šťávu zahustíme záklechtkou z půl hrníčku vody a zarovnané lžíce hladké mouky. Povaříme 5 minut. Maso nakrájíme na plátky, přelijeme zeleninovou omáčkou a podáváme s rýží, kuskusem, brambory nebo třeba s polentou.

Tip:
Zahuštění moukou není nutné :-).


Další fotografie
 


RECEPTY

Králík na smetaně

Postup: Králíka naporcujeme, osolíme a prošpikujeme slaninou. Můžeme použít jen králičí... zobrazit recept

RECEPTY

Hovězí po burgundsku (Boeuf Bourguignon)

Postup: Hovězí maso - použijeme zadní, kýtu (vrchní nebo spodní šál), ořech nebo klidně... zobrazit recept

RECEPTY

Batátová smetanová polévka se zázvorem

Postup: 2 středně velké batáty a 2 mrkve oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Zalijeme... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí maso s rokfórovou omáčkou

Postup: Kuřecí nebo krůtí maso nakrájíme na tenké nudličky a na oleji v hlubší pánvi... zobrazit recept

RECEPTY

Vepřová kýta po provensálsku

Postup: Vepřovou kýtu vcelku omyjeme a hodně potřeme česnekem utřeným se solí.... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

5 důvodů proč navštívit Loket nad Ohří

Důležité královské město, které má v historii mnoho důležitých událostí. Loket nad Ohří je město na Sokolovsku, které vás svou krásou uchvátí. Historie tohoto města sahá až do 12. století, poté se Loket pomalu stává... zobrazit článek

PENZIONY

Hotel Singer

Citlivě a vkusně zrekonstruovaný Hotel Singer naleznete v klidné obci Ludvíkov...